Detaling: Hoe werkt het polijsten van een auto?

Kleine krasjes op de lak van uw auto zijn bijna niet te voorkomen. Misschien strijkt uw sleutelbos langs het portier of raakt u zijdelings een struik waardoor de lak licht beschadigt. Speciaal voor dit soort oppervlakkige schades is polijsten dé oplossing. Waarom? Het is een stuk voordeliger dan wanneer u de auto opnieuw laat spuiten en het resultaat is hetzelfde: uw auto ziet er weer als nieuw uit!

Wanneer is polijsten de oplossing?

Uw auto kan er eenvoudig weer als nieuw uitzien door de bovenste laklaag met een behandeling te herstellen, ofwel: de auto polijsten. Hiervoor wordt een polijstmachine en polijstpasta gebruikt. De machine en pasta wrijven het vuil los en egaliseren het oppervlak zonder de bovenste laklaag te beschadigen. Hierdoor krijgt de lak zijn spiegelende effect terug. Dat is ook een manier om uw wat oudere auto weer eens helemaal op te frissen!

Hoe weet ik of krasjes diep of ondiep genoeg zijn om te polijsten?

Maak de beschadiging nat met uw vinger. Blijft de kras zichtbaar? Dan heeft u te maken met een diepere kras. Kunt u het krasje niet meer zien? Dan is alleen de bovenste laklaag beschadigd. Dit is goed te behandelen door uw auto te polijsten!


Stappenplan auto polijsten

Hieronder volgt een stappenplan zodat u zelf aan de slag kunt met het polijsten van uw auto.

1. Maak de lak van uw auto eerst goed schoon

Tijdens het polijsten van uw auto worden er meerdere werkzaamheden verricht. Het is verstandig pas te beginnen met polijsten als de lak goed schoon is. Gebruik hiervoor een goede autoshampoo. Daardoor is het resultaat uiteindelijk beter. Na het schoonmaken van de auto kun je deze het beste droog maken met een schone en droge microvezeldoek.

2. Klei de lak

Na het grondig reinigen van de autolak is het aan te raden om de lak te kleien. Na het schoonmaken lijkt het namelijk alsof al het vuilt van de auto af is, maar na het kleien zult u pas merken hoe vies uw auto eigenlijk nog was. Na het kleien weet u zeker dat de auto goed schoon is en klaar om te polijsten.

3. Start met polijsten!

Nadat de auto goed schoon is en gereinigd is met klei, kan het echte werk beginnen. Het polijsten wordt gedaan met een polijstmachine, polijstschijven en polijstpasta. Vergeet daarnaast niet een aantal microvezeldoeken bij de hand te houden.

Breng de polijstpasta aan op de polijstschijf en een klein beetje op het te polijsten oppervlak.

Zet de polijstmachine in de laagste stand en verspreid de polijstpasta over het te polijsten oppervlak. Verhoog hierna het toerental naar een hogere stand, maar doe dit geleidelijk en niet te snel. Begin met een lage stand.

Let er tijdens het polijsten op dat de polijstmachine continue in beweging is. Als bepaalde plekken niet goed pakken, kunt u het toerental weer iets verhogen.

Stop de polijstmachine en wrijf de polijstpasta goed uit met een droge en schone microvezeldoek en bekijk de glans op uw auto.

2 keer bekeken0 reacties